poniedziałek, 22 lutego 2016

Omlet z brokułami


Może i na zdjęciu ten omlet nie wygląda zbyt smacznie, ale mogę zagwarantować, że jest przepyszny! Nawet mając pełny brzuch, nie mogłam się opanować i co chwila sięgałam po kolejny kęs!


Składniki:


  • 2 jajka
  • 100g brokułów (można spokojnie dać więcej)
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • olej kokosowy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Brokuły ugotować (mogą być rozgotowane), odcedzić i pokroić.
  2. Natkę umyć, osuszyć i posiekać.
  3. Białka ubić ze szczyptą soli, a następnie połączyć z roztrzepanymi żółtkami.
  4. Do jajek dorzucić brokuły i natkę, doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać.
  5. Rozgrzać olej kokosowy na patelni.
  6. Wlać na patelnię wymieszane składniki i smażyć 3-4 minuty, aż jajka się zetną.
  7. Przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3-4 minuty.
  8. Nałożyć omlet na talerz.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz