czwartek, 31 marca 2016

Gryczane babeczki bez cukru, glutenu i laktozy


Witam, witam, wczoraj około 23 nie wiadomo skąd wzięła mnie ochota na upieczenie jakichś babeczek. Jeśli mam być szczera - nie spodziewałam się, że wyjdą. Ale to chyba najszybsze babeczki jakie miałam okazję robić. W dodatku ślicznie wyrosły. I wszystkie zostały bardzo szybko zjedzone :)


Składniki:

  • 125g mąki gryczanej
  • 4 jajka
  • 4-5 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki sody
  • czubata łyżka gorzkiego kakao (dałabym jednak więcej)
  • łyżka oleju (dowolnego, ale jeśli używacie kokosowego to oczywiście należy go rozpuścić)
Przygotowanie:
  1. Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną pianę, dodając ksylitol.
  2. Do piany dodawać pojedynczo żółtka, a następnie wsypać mąkę, kakao (polecam przesiać przez sitko, ponieważ w kakale często są grudki, które potem nie wymieszają się z ciastem), wiórki kokosowe oraz wlać olej i delikatnie wymieszać.
  3. Nakładać 2-3 łyżki ciasta do foremek i piec około 17min w temperaturze 180 stopni.


Jeśli mam być szczera to uczepiłabym się w tych babeczkach jedynie tego, że moim zdaniem są trochę za suche. Postaram się zmodyfikować jakoś ten przepis i spróbować wykonać go z dodatkiem jakiegoś mleka roślinnego bądź jogurtu naturalnego. Jednak takie babeczki jak te też mają swój urok, mimo wszystkiego bardzo mi smakowały i na pewno zrobię je jeszcze nie raz.

PS Bardzo się bałam czy tak słabe foremki napełnione ciastem podczas pieczenia się nie rozlecą, ponieważ nie posiadam formy do muffinek, a wiele razy zdarzało mi się, że w zwykłych papilotkach, że tak powiem, babeczki mi się rozpłaszczały. Ale okazało się, że spokojnie można używać przy nich zwyczajnych papierowych foremek :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz