czwartek, 21 kwietnia 2016

Cukinie faszerowane kaszą jaglaną


Mój tata codziennie rano gotuje garnek kaszy jaglanej, więc przez cały dzień na różne sposoby można ją wykorzystać. Mając w domu kilka cukinii pomyślałam o wykonaniu na obiad cukini faszerowanych tą właśnie kaszą. Wyszły świetne i później nawet na zimno były przepyszne!


Składniki:

  • 4 średniej wielkości cukinie (u mnie były 2 duże i 2 małe)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 marchew
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (przed ugotowaniem ok. 3/4 szklanki)
  • 1 kulka mozzarelli
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • curry

Przygotowanie:
  1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę i oprószyć solą i pieprzem.
  2. Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na łyżce tłuszczu. Gdy cebula będzie miała złotawy kolor, dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchew i smażyć kilka minut.
  3. Na patelnię dodać kurczaka i smażyć aż się zetnie, doprawiając do smaku solą, pieprzem i curry.
  4. Na koniec dodać kaszę jaglaną oraz posiekaną pietruszkę oraz podgrzewać jeszcze kilka minut, a następnie odstawić farsz z kuchenki.
  5. Zetrzeć mozzarellę na tarce o grubych oczkach. Połowę wymieszać z przygotowanym farszem, resztę zostawić.
  6. Cukinie umyć i przekroić wzdłuż na pół oraz wydrążyć miąższ, by zostały ścianki o grubości ok. 0,5 cm.
  7. Wydrążone cukinie oprószyć solą, napełnić farszem, a następnie ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od ciasta lub w naczyniu żaroodpornym.
  8. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni, a 10 minut przed końcem pieczenia posypać cukinie pozostałą mozzarellą.

Przygotowany w tej potrawie farsz jest tak smaczny, że może być zjedzony nawet sam. Przyznam się, że dużą jego część zjadłam podczas smażenia haha.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz