Mój tata codziennie rano gotuje garnek kaszy jaglanej, więc przez cały dzień na różne sposoby można ją wykorzystać. Mając w domu kilka cukinii pomyślałam o wykonaniu na obiad cukini faszerowanych tą właśnie kaszą. Wyszły świetne i później nawet na zimno były przepyszne!
Składniki:
- 4 średniej wielkości cukinie (u mnie były 2 duże i 2 małe)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 1 marchew
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (przed ugotowaniem ok. 3/4 szklanki)
- 1 kulka mozzarelli
- pół pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- curry
Przygotowanie:
- Kurczaka pokroić w drobną kostkę i oprószyć solą i pieprzem.
- Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na łyżce tłuszczu. Gdy cebula będzie miała złotawy kolor, dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchew i smażyć kilka minut.
- Na patelnię dodać kurczaka i smażyć aż się zetnie, doprawiając do smaku solą, pieprzem i curry.
- Na koniec dodać kaszę jaglaną oraz posiekaną pietruszkę oraz podgrzewać jeszcze kilka minut, a następnie odstawić farsz z kuchenki.
- Zetrzeć mozzarellę na tarce o grubych oczkach. Połowę wymieszać z przygotowanym farszem, resztę zostawić.
- Cukinie umyć i przekroić wzdłuż na pół oraz wydrążyć miąższ, by zostały ścianki o grubości ok. 0,5 cm.
- Wydrążone cukinie oprószyć solą, napełnić farszem, a następnie ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od ciasta lub w naczyniu żaroodpornym.
- Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni, a 10 minut przed końcem pieczenia posypać cukinie pozostałą mozzarellą.
Przygotowany w tej potrawie farsz jest tak smaczny, że może być zjedzony nawet sam. Przyznam się, że dużą jego część zjadłam podczas smażenia haha.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz