czwartek, 21 kwietnia 2016

Murzynek żytni bez cukru


Już od dłuższego czasu ciągnęło mnie do tego, żeby spróbować zrobić dietetycznego murzynka, jednak nie decydowałam się na to, bo prawdę mówiąc, wydawało mi się że murzynek z mąki żytniej raczej nie wyjdzie za dobry. Ale ostatnio z racji tego, że bardzo miałam ochotę na coś czekoladowego, postanowiłam sprostać zadaniu i przygotować swoje ulubione ciasto w takiej wersji, bym mogła bez problemu go zjeść. Co prawda nie bardzo chciałam używać mąki żytniej, ponieważ, prócz pszenicy, staram się też ogólnie ograniczać gluten, ale obawiałam się, że po użyciu choćby mąki gryczanej czy jakiejkolwiek innej, posmak mąki będzie, że tak powiem, przesłaniał i psuł smak ciasta. Mąka żytnia wydała mi się więc najbardziej odpowiednia, jednak nie wykluczam, że w niedalekiej przyszłości postaram się również upiec murzynka bezglutenowego. :)

Jeśli chodzi o ciasto - obłędne. Aż brak mi słów. Nawet nie spodziewałam się, że wyjdzie aż tak smaczne. A jest równie pyszne jak murzynek pszenny z przepisu mojej babci, którego piekłam zanim przeszłam na dietę. W sumie przepis jest bardzo podobny, główna różnica to inna mąka oraz brak cukru.

Zapraszam do wypróbowania przepisu!


Składniki:

  • kostka masła (200g)
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 4-5 łyżek gorzkiego kakao
  • szklanka mąki żytniej (typ 500)
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 4 jajka
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:
  1. W małym garnuszku roztopić masło z ksylitolem i kakao. Musi powstać gładka masa.
  2. Odlać ok. 1/5 szklanki masy na polewę, a resztę ostudzić.
  3. Gdy wszystko nam ostygnie, oddzielamy żółtka od białek i ubijamy je na puszystą masę, po czym należy dodać do nich mąkę, sodę oraz przygotowaną wcześniej czekoladową masę i wszystko zmiksować.
  4. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie wymieszać łyżką z resztą składników.
  5. Ciasto wylać do formy (ja użyłam keksówki o długości ok. 30-35cm) i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
  6. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, poczekać aż ostygnie, po czym szklankę z polewą włożyć na chwilę do miseczki z wrzątkiem cały czas mieszając, by się roztopiła. Następnie polać nią ciasto i posypać całość wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz